ПИТАННЯ МАТЕРИНСТВА І ДИТИНСТВА В ТВОРЧОМУ ДОРОБКУ ПРЕДСТАВНИЦЬ ЖІНОЧОГО РУХУ ГАЛИЧИНИ МІЖВОЄННОГО ПЕРІОДУ

Автор(и)

Ключові слова:

материнство, дитинство, жіночий рух Галичини, проблеми виховання, виховні ініціативи, День української матері

Анотація

У статті висвітлюються питання виховного впливу національно свідомої жінкиматері на формування особистості дитини, української родини та нації у творчому доробку організаторів та активних діячок жіночого руху Галичини міжвоєнного періоду. Основна увага акцентується на значенні матері у вихованні християнських чеснот та плеканні почуття патріотизму у дітей з раннього віку. Розкривається організаційновиховна ініціатива жіночих діячок Галичини щодо святкування українською суспільністю Дня матері. Схарактеризовано мету, завдання та змістове наповнення перших урочистостей з нагоди Дня української матері в Галичині; показано роль в його організації та проведенні товариства «Союз українок», читалень «Просвіти», членів товариств «Рідна школа», «Сільський господар», «Пласт», «Луг», «Соколи».

Мета роботи. Розкрити питання материнства і дитинства в творчому доробку представниць жіночого руху Галичини міжвоєнного періоду, обґрунтувати їх важливість для сьогодення.

Методологія. Аналіз і синтез, систематизація та узагальнення даних, представлених у історико-педагогічній літературі.

Наукова новизна. У статті акцентується увага на визначальності виховного впливу національно свідомої жінки-матері на формування молодого покоління в умовах бездержавності.

Висновки. Констатовано, що організатори та активні діячки жіночого руху Галичини міжвоєнного періоду у своєму творчому доробку акцентували на патріотичному та християнському вихованні, як основі запобігання денаціоналізації підростаючого покоління українського народу в умовах польської державності. Обґрунтовано виховне значення святкування Дня української матері в Галичині в межах польської держави: як засобу пробудження національної свідомості жіноцтва та як засобу піднесення пошани до жінки-матері виховниці національно свідомого молодого покоління. Доведено важливість продовження виховних традицій, втілених у змісті святкування Дня української матері в Галичині в умовах сьогодення.

Біографії авторів

С. М. Івах , Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка

Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка

О. В. Невмержицька , Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка

Доктор педагогічних наук, професор кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка (м. Дрогобич, Україна)

Downloads

Опубліковано

27.05.2024