ШЛЯХИ ВПРОВАДЖЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ У ЗАПОРІЗЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

Автор(и)

Ключові слова:

іншомовна професійно-орієнтована підготовка, студенти немовних спеціальностей, Концепція, системний підхід, проблеми функціонування

Анотація

У статі розглянута авторська Концепція вивчення іноземних мов у Запорізькому національному університеті. Підходи до сучасної організації іншомовної підготовки студентів немовних спеціальностей дають змогу виявити й різнобічно описати суттєві властивості навчання. Зазначено, що вивчення іноземних мов у професійно-орієнтованому сенсі визнається пріоритетним напрямком в оновленні освіти. Виявлені й описані чинники, що заважають підвищенню якості викладання іноземних мов.

Мета роботи – обґрунтувати вдосконалення Концепції вивчення іноземних мов у Запорізькому національному університеті з урахуванням специфіки іншомовної професійноорієнтованої підготовки студентів немовних факультетів. Об’єкт дослідження – процес вивчення іноземних мов для іншомовної підготовки. Суб’єкт дослідження – студенти немовних спеціальностей.

Методологія дослідження ґрунтувалась на відповідному методологічному інструментарії: аналіз та узагальнення даних спеціальної літератури та інтернетресурсів, контент і мета-аналіз, практичний досвід роботи провідних спеціалістів в галузі іншомовної підготовки.

Результати дослідження. Засвідчено, що є базовою умовою для встановлення ефективності навчання. Проаналізовані результати анкетування студентів перших і других курсів немовних факультетів Запорізького національного університету. Обґрунтовано системний підхід в організації навчання іноземним мовам за професійним спрямуванням. Засвідчено, що Концепцією передбачається вивчення іноземних мов та досягнення рівня володіння мовою В2, який є стандартом для освітнього ступеня бакалавра і забезпечує спеціальні дисципліни залежно від факультету. Вказано на важливість врахування певної специфіки при вивченні іноземних мов, спрямованості на реалізацію завдань майбутньої професійної діяльності випускника.

Висновки. Визначено шляхи вдосконалення Концепції вивчення іноземних мов у Запорізькому національному університеті методичних основ керування процесом вивчення іноземних мов з урахуванням сучасних тенденцій розвитку іншомовної підготовки.

Біографії авторів

С. В Іваненко, Запорізький національний університет

Кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри іноземних мов професійного спрямування Запорізького національного університету (м. Запоріжжя, Україна)

В. О. Тищенко , Запорізький національний університет

Доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор, професор кафедри теорії та методики фізичної культури і спорту Запорізького національного університету (м. Запоріжжя, Україна)

Downloads

Опубліковано

27.05.2024